Direktlänk till inlägg 12 augusti 2008

Äpplen på inköpslistan

Av bambi - 12 augusti 2008 15:59

På inköpslistan står äpplen och du handlar på Ica Maxi. Där finns 2 sorter att välja på:
1.) ekologiska från Argentina för 25 kr/kg
2.) konventionellt odlade från Sverige för 15 kr/kg

Vilka ska man välja? Hur resonerar ni?

___________________________________________


Jag skulle välja nummer 2, av två anledningar. För det första så behöver vi spara pengar inför bebisens ankomst så priset är av stor vikt för oss. För det andra så känns det som att äpplen odlade i Sverige är bättre för miljön än äpplen som ska transporteras ända från Argentina. Så om man ska se ur miljösynpunkt så är det antingen hur dom är odlade eller transporten som avgör vilka äpplen man väljer här. Jag tycker även att det är bra att stödja svenska bönder och odlare.

 
ANNONS
 
Ingen bild

therese

12 augusti 2008 16:44

Jag hade absolut valt de Svenska, just för att det är svenska:)

 
Johanna

Johanna

12 augusti 2008 17:01

Jag hade oxå valt nummer 2, av samma anledning som du. Det känns logiskt att det är mer skonsamt för miljön att äpplena endast färdas inrikes. Det är synd att ekologisk mat är dyrare, för när man väl står där och väljer så är det lätt att välja det som kostar en 10a mindre än det andra. Samma sak borde gälla hälsosam mat, den borde också vara billigare än skräpmaten!

http://pantarholmskajen.bloggagratis.se

 
tinna

tinna

12 augusti 2008 17:48

Hade lätt valt dom svenska, stod faktiskt inför valet i söndags och valde så då. Fattar inte varför man ska välja annorlunda egentligen...

Gillar din blogg btw:-)

http://www.tinnaninna.blogg.se

 
Ingen bild

Sophie

12 augusti 2008 19:20

Jag väljer alltid svenska äpplen, gäller förresten all frukt och grönt, gärna köttet med. Helst vill jag ha lokalproducerat därför köper jag, som är lycklig nog att bo på landet, nästan allt från en gårdsbutik som samarbetar med gårdar runt i vårt område. Det känns bra att köpa dessa produkter för att: man vet att de inte transporterats några längre sträckor, de har fått mogna färdigt innan de plockas, de är obesprutade och dessutom känns det bra att gynna de små odlarna som inte alltid har det så lätt.

 
MissBHaven

MissBHaven

13 augusti 2008 07:55

Ser att vi ville välja samma och av crika samma anledning :-) I Danmark går man och funderar på att införa differenserad moms så att ohälsosam mat blir dyrare och hälsosam mat billigare. Men nu får vi se - det är ju några som tycker att staten ikke ska blanda sig i vad folk stoppar i munnen :-)

http://missbhaven-in-denmark.blogspot.com

 
Monica

Monica

14 augusti 2008 00:29

Men i ett globalt perspektiv är det väl egentligen inte bättre att gynna de svenska odlarna? Själv känner jag nog mer med de argentinska fruktodlarna som ställer om till ekologisk odling än de svenska konventionella.
Transportfrågan är problematisk, men vi importerar ju väldigt mycket mat från andra länder (stapelvaror som bananer, citrus, ris mm finns ju inte att köpa svenskt någon gång på året och det finns ingen debatt kring rimligheten i att konsumera detta).
För mig väger det också tungt att jag inte vill äta bekämpningsmedelsrester. Framförallt vill jag inte köpa sån frukt till mina barn.
Allra helst hade jag ju förstås köpt svenska närproducerade ekologiska äpplen för 15 kr/kg. Men det har hittills aldrig funnits på Ica Maxi där jag bor! (Ännu hellre äter jag äpplen från våra egna träd - men i år får vi bara 5 st Ingrid Marie, så då får vi bara ett knappt äpple per person och år.)

Lycka till med bebisen!

hälsningar

Monica från Jord och Djur

http://www.jordochdjur.se

 
Taolin

Taolin

16 augusti 2008 11:56

Du skrev ungefär som jag fast mycket mera kort och koncist.

Bästa alternativet vore givetvis, som Monica skriver, svenska ekologiska äpplen, gärna till bra pris.

http://www.metrobloggen.se/taolin

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bambi - 7 januari 2009 20:33

Nu är det mesta fixat på nya bloggen så ändra gärna i era bokmärken/favoriter/länkar och börja prenumera på den nya bloggen:    http://www.femme.se/bambi/ ...

Av bambi - 7 januari 2009 18:21

Jag blir nästan svettig av att försöka lära mig PhotoShop och blogg.se ... jag håller nämligen på att flytta. Men blogg.se är tusen gånger krångligare än bloggagratis, men detta gör också att det finns tusen fler möjligheter på blogg.se. Men jag måst...

Av bambi - 7 januari 2009 17:30

Nu har det blivit prat om att gå till öppna förskolan i vår föräldrargrupp (vi har en mailinglista). Dom vill gå dit imorgon kl.10 då det är sångstund. Jag skulle gärna vilja komma ut och vara lite social och jag tror att Zack skulle kunna gilla det....

Av bambi - 7 januari 2009 16:59

Så här ser min nybörjar-photoshop bild ut. Det var inte så lätt det där med PhotoShop.. fanns ju miljontals med knappar.   Jag klistrade ihop två bilder, men jag ville egentligen att den ena skulle vara mindre än den andra men fick inte alls till de...

Av bambi - 7 januari 2009 14:33

Så här ser jag ut idag: Vit bastop från Odd Molly (en riktig favorit, vill ha fler i alla färger!)Isblå kofta från Odd MollyJeans från Seven for all mankind  Nu blir det bakad potatis med kycklingröra till lunch (sen lunch eftersom jag gick upp så se...

Presentation

Omröstning

Vem är Zack mest lik?
 Mig
 Sin pappa
 Ingen av oss
 Båda
 Vet inte

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mot gummi, glas & metall betyder ett mirakel inget alls...  med Blogkeen
Följ Mot gummi, glas & metall betyder ett mirakel inget alls...  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se