Direktlänk till inlägg 7 september 2008

Förlossningen

Av bambi - 7 september 2008 11:11

Det blir en hel del förlossning och bebis inlägg i bloggen nu... ni får stå ut! :)


Jag tänkte berätta lite mer detaljer kring förlossningen. När vi kom in så tyckte dom att det hade hänt så mycket redan så det var lika bra att ta hål på hinnorna så att vattnet gick för att få det att fortskrida naturligt. Detta var inte alls läskigt eller gjorde ont, det var bara jobbigt för så fort jag rörde mig eller bytte ställning så forsade det vatten mellan benen. Det kändes verkligen som om man kissade på sig. Jag bytte binda (sånna där megastora) säkert 5-6 gånger under en timme.


Värkarna ville inte riktigt sätta igång av sig självt ändå (dom väntade en timme)... han var ju en riktig envis rakare som verkligen inte ville ut! Så då fick jag värkstimulerande dropp som skulle ökas var 20:e minut. Det satte igång värkarna efter ca en timme. Jag andades profylaxandning genom värkarna i nån timme eller så... sen satte jag mig i duschen men efter ca 20 minuter blev det för jobbigt så jag sa till om lustgas.


Det tog en stund tills jag lärde mig att använda lustgasen. Jag tog inte tillräckligt djupa andetag. Älsklingen stod bredvid och coachade och sa åt mig att ta djupa andetag så att lustgasen verkligen kom ner i lungorna och då gick det mycket mycket bättre!!


Efter ca fem timmar av värkar (kändes ju inte som så länge) så kontrollerade dom mig och jag var bara öppen 5 cm. Det gjorde så att jag förlorade hoppet lite grann... så länge och bara öppnat mig så lite. Jag bad dom öka styrkan på lustgasen och jag funderade på att be om EDA eftersom det hade varit så jobbigt bara att öppna sig 5 cm.. men jag sa inget (är ju ganska envis också).


Efter ytterligare en timme så kände jag att värkarna ändrade sig och att det var som att jag inte kunde låta bli att "trycka på". Jag sa det till älsklingen, men han trodde inte att det var krystvärkar redan för att för bara en timme sen var jag bara öppen 5 cm. Men han ringde efter barnmorskan och jag var öppen 10 cm och det var dags för krystvärkar! Så jag öppnade mig 5 cm på den timmen (och den timmen var inte alls lika jobbig som dom timmarna innan!!).


När krystvärkarna kom igång så var det som en reflex, nästan som kräkreflex eller nåt... det gick inte att göra nåt. Jag stod dessutom på knä i sängen och lutade mig framåt, så när värkarna kom så blev det som att jag "hulkade" mig framåt (som om jag skulle spy). Men krystvärkarn gjorde inte ont utan var mer jobbiga, jag använde lite lustgas i början men sen la jag ifrån mig den. Eftersom jag stod på knä och hade stått så i säkert 3 timmar (det var en sån skön ställning och jag ville verkligen inte flytta på mig!) så började mina fötter bli blåa så dom ville att jag skulle byta ställning... men envis som jag var och vägrade ändra ställning så började jag röra fötterna mellan värkarna så blev dom normala igen.


Värkvilan mellan krystvärkarna var ca 3 minuter så då kunde jag pusta ut och ta det lugnt. Tidigare så var värkvilan ca 40 sekunder så det blev stooor skillnad! Men efter ca en halvtimme av krystvärkar så tyckte jag att "nu får det vara nog" och jag frågade om han inte skulle komma ut snart och fick till svar "inte riktigt än". Han åkte in och ut flera gånger så jag tror att detta gjorde att jag inte sprack något. Jag tog inte i nånting under krystvärkarna förrän dom sista 10 minuterna (hade krystvärkar totalt i 45 minuter) utan jag lät kroppen arbeta av sig självt fram tills det. Hela han kom ut på en sista krystvärk!


Jag drack ca 5 liter vatten under förlossningen, alla försökte få mig att dricka blåbärssoppa men jag vägrade! Tog max en slurk! Jag ville bara ha vatten! Sen så vägrade jag ju flytta på mig eller byta ställning. Jag gick inte och kissade på dom sista 3 timmarna (vilket inte är bra och kan ha bidragit till att moderkakan inte ville komma ut och att jag förlorade så mycket blod!), för jag vågade inte lämna den trygga lustgasen. Jag var rädd för att känna hur dom jobbiga värkarna skulle kännas utan lustgas.


Jag trodde att jag skulle klara mig mycket längre med profylaxandningen än jag gjorde. Jag trodde även att jag skulle hinna prova akupunktur som smärtlindring, men det hade jag inte en tanke på då. Jag var så fokuserad och bara väntade på nästa värk. Jobbigast var när det gjorde så ont så att jag fick panik och kunde inte vara lugn. Jag hade svårt att vara stilla då och ville bara därifrån... men det var inte så många gånger jag fick sån panik.


Totalt så tog förlossningen ca 6 timmar och 45 minuter.

 
ANNONS
 
Linda

Linda

7 september 2008 13:30

Grattis, grattis. Sååå söt är han lille plutten. För bilden vart ju i alla fall postad. Man vart frustrerad när hela texten inte kom med i sms-bloggningen, men det var ändå kul att få följa med så mycket. Din lille plutt var lika stor som min yngsta när han föddes, fast min var 2 cm kortare :). Grattis ännu en gång.

http://chagak.blogg.se

 
Ingen bild

Helene

7 september 2008 15:02

Varma gratulationer. Jag halkade in av en slump på din blogg för ett par månader sedan och har sen dess följt den. Killen är så fin. Tycker det låter som om du fick en jättebra förlossning.

Helene / mamma till två pojkar

 
Lisa

Lisa

8 september 2008 21:09

Å jag hamnade här och läser och ser på alla bilder på honom. Måste bara säga GRATTIS till eran familj. Nästan så jag känner hur det luktar baby på denna sida.
MVH Lisa

http://unikajag

 
melinda

melinda

13 november 2008 18:54

jag vägrade oxå gå på toaletten under min förlossning, men mig tömde dom på urin så jag slapp kliva från sängen.
Vad fin din förlossning lät och jag måste verkligen säga att eran son är underbart söt!
ha en trevlig kväll!

http://melindalin.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bambi - 7 januari 2009 20:33

Nu är det mesta fixat på nya bloggen så ändra gärna i era bokmärken/favoriter/länkar och börja prenumera på den nya bloggen:    http://www.femme.se/bambi/ ...

Av bambi - 7 januari 2009 18:21

Jag blir nästan svettig av att försöka lära mig PhotoShop och blogg.se ... jag håller nämligen på att flytta. Men blogg.se är tusen gånger krångligare än bloggagratis, men detta gör också att det finns tusen fler möjligheter på blogg.se. Men jag måst...

Av bambi - 7 januari 2009 17:30

Nu har det blivit prat om att gå till öppna förskolan i vår föräldrargrupp (vi har en mailinglista). Dom vill gå dit imorgon kl.10 då det är sångstund. Jag skulle gärna vilja komma ut och vara lite social och jag tror att Zack skulle kunna gilla det....

Av bambi - 7 januari 2009 16:59

Så här ser min nybörjar-photoshop bild ut. Det var inte så lätt det där med PhotoShop.. fanns ju miljontals med knappar.   Jag klistrade ihop två bilder, men jag ville egentligen att den ena skulle vara mindre än den andra men fick inte alls till de...

Av bambi - 7 januari 2009 14:33

Så här ser jag ut idag: Vit bastop från Odd Molly (en riktig favorit, vill ha fler i alla färger!)Isblå kofta från Odd MollyJeans från Seven for all mankind  Nu blir det bakad potatis med kycklingröra till lunch (sen lunch eftersom jag gick upp så se...

Presentation

Omröstning

Vem är Zack mest lik?
 Mig
 Sin pappa
 Ingen av oss
 Båda
 Vet inte

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mot gummi, glas & metall betyder ett mirakel inget alls...  med Blogkeen
Följ Mot gummi, glas & metall betyder ett mirakel inget alls...  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se