Direktlänk till inlägg 27 oktober 2008

Den hemska frågan "Är det en pojke eller en flicka?"

Av bambi - 27 oktober 2008 09:49

DN skriver idag om att lek i skogen gör barnen mer jämlika än vanliga lekplatser. En intressant artikel och jag är glad att dom uppmärksammar en sån fråga.


Genusfrågor har alltid varit viktiga för mig, jag har till och med läst 10 poäng Genuskunskap. Därför blir jag så irriterad så fort jag ser en mamma som har klätt sitt barn i rosa från topp till tå (eller blått). Barn utvecklar ingen könsidentitet förrän i tonåren, innan dess är det vi/samhället som delar in dom i pojkar vs. flickor. Vi behandlar pojk- och flick-bebisar olika, därför "måste" vi veta könet på bebisen.


Jag hatar när folk på stan frågar mig om Zack är en pojke eller flicka... jag vill svara "Det är en individ." eller "Det är en Zack.". Men jag svarar alltid lydigt "det är en pojke.".


Jag deltar lite i en intressant diskussion på Familjeliv om varför killar inte kan ha rosa på sig (eftersom Zack har ibland rosa på sig). Det var en annan mamma som brukade klä sin son i rosa som hade en rolig replik när folk blev förvånade att det var en pojke och inte en flicka (eftersom bebisen hade rosa på sig), så sa hon "Ja, men det är för att han är bög.". Och då skämdes oftast folk och förstod hur dumt det lät, att en pojke inte kunde ha rosa på sig... 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Mia

27 oktober 2008 10:53

Ja, det är intressant det där. Tycker det är härligt med människor som "vågar" bryta mönstren och klä sin pojke i rosa eller sin flicka i blått. Många jag känner skulle aldrig göra det för "det går ju inte"!

 
Sofi

Sofi

27 oktober 2008 10:58

Jag brukar alltid svara "Det är en liten Elis" på den frågan faktiskt..

http://sofin.wordpress.com

 
Ingen bild

nässe

27 oktober 2008 11:28

fast huruvida könsidentitet uppstår först i tonåren eller tidigare finns det inget entydigt svar på. Studier av nyfödda har visat att det finns skillnader mellan pojkar och flickors preferenser av visuella stimuli (vad de helst tittar på, helt enkelt) redan efter ett par timmar (Baron-Cohen, 2006).

 
Ingen bild

Petra

27 oktober 2008 17:45

Men att få den frågan på stan om det är en kille eller tjej är väl det bästa betyget du kan få?? För då har du ju inte stoppat in Zack i ett fack... (haha, rim)
Jag tycker att du ska blir stolt när du får frågan, men du kan ju faktiskt säga som du skrev att det först och främst är en individ, sen pojke.
Fortsätt att klä er individ i regnbågens alla färger, det piggar upp och jag tror många blir glada av det!

 
Line

Line

27 oktober 2008 21:13

Håller med dig i ditt resonemang. Jag jobbar på en förskola och även jag har läst genusperspektiv. Och nu när jag och min sambo väntar vårt första barn så märker man verkligen allt. Allt från kläder till saker är ju så pojk-flick inriktad.

http://pinepo.bloggagratis.se

 
En Mölnbobos Liv

En Mölnbobos Liv

28 oktober 2008 20:55

Vilken smart mamma som fann sig så snabbt och kommenterade det där med bög.

Melvin har både både rosa och blå kläder, jag gör ingen skillnad. Däremot kanske jag inte skulle klä honom i spetsar och rysch pysch.

http://www.annakarlsson.se/blogg

 
Johanna

Johanna

28 oktober 2008 22:27

Jag tyckte detta inlägg var så bra så jag länkade till det på min blogg. Hoppas du inte misstycker!!
=)

Ta hand om er!

http://pantarholmskajen.bloggagratis.se

 
Syltan

Syltan

29 oktober 2008 14:04

Jag har tvillingar, en av varje, ("vilken tur att ni fick en av varje!" sa många)
Det ska bli kul just det här med genus framöver. Redan nu så ser folk inte på kläder och nappfärgen! vem som är vem. De blir förvirrade när allt är grabbigt men nappfärgen är rosa eller tvärtom. jag brukar säga att som tvillingförälder kan man inte vara så noga, man tar det som ligger närmast till hands. Det förstår alla. Visst, grabben får kanske inte klänning, men helt ok med rosa strumpbyxor eller mössa. (de är 11 mnd.)
Jag har oxå sagt en liknande kommentar om bög. "Jag tror inte han blir bög bara för att han har rosa". Folk skrattar generat.

http://Mellan Bergen och Savolaks

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bambi - 7 januari 2009 20:33

Nu är det mesta fixat på nya bloggen så ändra gärna i era bokmärken/favoriter/länkar och börja prenumera på den nya bloggen:    http://www.femme.se/bambi/ ...

Av bambi - 7 januari 2009 18:21

Jag blir nästan svettig av att försöka lära mig PhotoShop och blogg.se ... jag håller nämligen på att flytta. Men blogg.se är tusen gånger krångligare än bloggagratis, men detta gör också att det finns tusen fler möjligheter på blogg.se. Men jag måst...

Av bambi - 7 januari 2009 17:30

Nu har det blivit prat om att gå till öppna förskolan i vår föräldrargrupp (vi har en mailinglista). Dom vill gå dit imorgon kl.10 då det är sångstund. Jag skulle gärna vilja komma ut och vara lite social och jag tror att Zack skulle kunna gilla det....

Av bambi - 7 januari 2009 16:59

Så här ser min nybörjar-photoshop bild ut. Det var inte så lätt det där med PhotoShop.. fanns ju miljontals med knappar.   Jag klistrade ihop två bilder, men jag ville egentligen att den ena skulle vara mindre än den andra men fick inte alls till de...

Av bambi - 7 januari 2009 14:33

Så här ser jag ut idag: Vit bastop från Odd Molly (en riktig favorit, vill ha fler i alla färger!)Isblå kofta från Odd MollyJeans från Seven for all mankind  Nu blir det bakad potatis med kycklingröra till lunch (sen lunch eftersom jag gick upp så se...

Presentation

Omröstning

Vem är Zack mest lik?
 Mig
 Sin pappa
 Ingen av oss
 Båda
 Vet inte

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mot gummi, glas & metall betyder ett mirakel inget alls...  med Blogkeen
Följ Mot gummi, glas & metall betyder ett mirakel inget alls...  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se