Inlägg publicerade under kategorin Bokrecensioner

Av bambi - 12 mars 2008 18:23

Jag läste ut Khaled Hosseinis bok Flyga Drake på ca en vecka. Det var verkligen en bok man inte vill lägga ifrån sig.


Boken handlar om en pojke som växer upp i Afghanistan. Hans pappa är rik så dom har en tjänare och hans son boende hos dom. Huvudpersonen i boken, Amir, umgås hela tiden med tjänarens son och dom växer upp tillsammans. Tyvärr så sviker Amir sin vän och ångrar detta resten av livet. Han förföljs av dessa skuldkänslor.


Amir har också en ambivalent relation till sin pappa. Amir känner att pappa inte har förlåtit honom för att han dödade sin mamma (hans mamma dog under förlossningen, därför tar Amir på sig skulden för sin mors död). Så Amir försöker att leva upp till sin pappas förväntningar, men känner sig aldrig tillräcklig.


Första delen av Flyga Drake är bäst. Där får man följa Amirs uppväxt i Afghanistan och han beskriver dofter och ljud och känslor väldigt bra. Det känns som om man har varit i Afghanistan efter ha läst boken!

Andra delen utspelar sig i USA och där är det inte lika mycket detaljer och saker och ting går ganska fort fram. Men i det stora hela är det en mycket bra bok, som jag starkt rekommenderar! Jag ger den 4 stjärnor av 5.


Kolla gärna in mina övriga bokrecensioner.

ANNONS
Av bambi - 4 mars 2008 10:35

Jag läste äntligen ut Egalias Döttrar igår, det har tagit mig ett par månader att plöja mig igenom den. Detta har väl mestadels berott på mig och inte på boken. Även fast själva storyn i boken är inte den bästa, så är det en mycket intressant bok.


Egalias döttrar vänder på allt i samhället, där är det kvinnorna som förtrycker männen och männen som hela tiden tänker på sitt utseende och måste bära pehå för att dölja skampåsen. Männen är också dom som tar hand om barnen, kvinnorna föder barnet och överlämnar det till mannen. Eftersom kvinnan har gjort ett stort arbete i att vara gravid så är det mannens tur att ta hand om barnet.


Sexualitet är en stor del av genusperspektivet i boken. Männen får sällan orgasm eftersom deras lust hänger ihop med fortplantning, till skillnad från kvinnan som kan ha sex bara för vällustens skull (utan att behöva riskera någon fortplantning).


Detta är en bra bok som får en att tänka på hur allt i samhället är uppbyggd kring genus. Till och med språket i boken är annorlunda, istället för människa säger dom kvinniska..osv. Den känns väldigt välgenomtänkt, men som jag nämde tidigare så är det inte direkt någon spännande story i boken. Jag ger den därför 3 stjärnor av 5.


Kolla gärna in mina övriga bokrecensioner.

ANNONS
Av bambi - 24 oktober 2007 12:43

Igår så läste jag ut Ray Kluuns bok En sorts kärlek. Ray Kluun skrev denna bok efter det att hans fru dog i cancer och boken är väldigt självutlämnande.


Romanen handlar om Sten och Carmen som är snygga och framgångsrika och har en underbar dotter på 2 år. Under ytan döljer sig många hemligheter, bland annat att Sten är kroniskt otrogen mot Carmen. Sten älskar verkligen Carmen men kan inte låta bli att vara otrogen...


Men så en dag så får dom beskedet att Carmen har bröstcancer, det blir verkligen kaos i deras fina värld. Hon får cellgifter och tappar håret och måste så småningom amputera bröstet.


Sten har hela tiden kvinnor vid sidan om, mycket för att orka med allt hans familj går igenom. På ett sätt förstår man Sten, men man blir samtidigt väldigt arg på honom.


Det känns som om det är en väldigt ärlig bok. Kluun beskriver hur han måste hjälpa sin fru med toalettbesök och hur han blir förskräckt att se sin fru med ett bröst, han utelämnar ingenting. Dock så kan det ibland lite för mycket detaljer om t.ex uteställen som han går till (för att ragga) och om olika band/musik som han lyssnar på. Men annars så är det en bra bok, jag ger den 3 stjärnor av 5.


Kolla gärna in mina övriga bokrecensioner.

Av bambi - 16 september 2007 16:29

Igår läste jag ut Frank McCourts Angela's Ashes. En mycket bra bok som handlar om Frank McCourts egna uppväxt i Irland.


Jag var tvungen att läsa denna för jobbets skull då eleverna ska få läsa denna i Engelska B (funderar dock på att använda den i Engelska A också, men den kan vara svår..). Den är väldigt bra då den tar upp mycket ur den irlänska kulturen, så som religion och klasskillnader.


Frank växer upp i en fattig familj där pappan ständigt dricker upp alla pengar och kan inte heller behålla ett jobb på grund av detta. McCourt porträtterar detta på ett väldigt bra sätt, han är inte alls arg på sin pappa utan beskriver det precis som hur han kände då. Barn förstår inget annat, utan accepterar situationen. Men hans pappa är snäll mot honom och hans bröder och sjunger för dom och berättar sagor. Så även om hans pappa gör att dom får svälta och tigga för att få nånting i magen så får man inte alls känslan av att hyser agg mot pappan.


En mycket bra bok, som jag hoppas att eleverna kommer att tycka om också. Men den är ganska svår att läsa då det är mycket irlänsk slang i boken, den är även ganska tjock (över 400 sidor) och detta brukar skrämma eleverna lite.  Jag ger den i allafall 4 stjärnor av 5.


Kolla gärna in mina övriga bokrecensioner.

Av bambi - 18 juli 2007 18:25

Jag är väldigt glad över att ha hittat Karin Alvtegens böcker för dom är otroligt bra! Man vill inte sluta läsa dom!


Svek är precis som Skam två historier som vävs samman. I Svek så handlar det om Eva som får reda på att hennes make sen 15 år tillbaka är otrogen mot henne. Hon känner att hon måste återfå kontrollen över sitt liv, genom att hämnas. Men hämnden hon planerar går inte alls som hon har tänkt.


Hela tiden så utvecklas historien och man vet inte vad som ska komma. En otroligt spännande bok om relationer och hur människor hanterar konflikter och rädslan att bli ensam och inte bli älskad.


Jag ger den helt klart 5 stjärnor av 5. Läs den!!


Kolla gärna in mina övriga bokrecensioner.

Av bambi - 17 juli 2007 15:49

Har nu läst ut George Orwells Animal Farm. Det är en ganska kort och lättläst bok, som handlar om djur på en bondgård som tar över bondgården och driver den själva. En riktigt klassiker som det ofta refereras till, så det är bra att ha läst den.


Jag gillade dock 1984 mycket mer, så om man ska läsa nån bok av George Orwell så bör man läsa 1984, den är riktigt bra!


Men jag ger denna bok 2 stjärnor av 5, då det inte var allt för spännande handling... och man förstod vart handlingen var på väg... ganska förutsägbar. Men läsvärd.


Kolla gärna in mina övriga bokrecensioner.

Av bambi - 10 juli 2007 18:56

Läste ut Karin Alvtegens bok Skam på två dagar, även fast den är nästan 500 sidor. Det är verkligen en bok som är svår att släppa och som hela tiden väcker känslor inom en.


Dom två huvudkaraktärerna har båda växt upp i kärlekslösa hem och man ser så tydligt hur det har påverkat deras liv. Den ena är en framgångsrik läkare som tar på sig skulden för sin brors död och kan inte förlåta sig själv. Hennes mor kan inte heller förlåta henne verkar det som hon måste ständigt skjutsa sin mamma till graven även fast det är över 20 år sen han dog. Mamman verkar inte alls uppskatta det hon har kvar i livet utan hela tiden kretsar det kring det hon inte har kvar.


Den andra är en gravt överviktig kvinna som har växt upp med strängt religiösa föräldrar och har inte lämnat sin lägenhet på 32 år. Det är gripande att läsa om hennes liv i hennes självvalda fängelse.


Verkligen en läsvärd bok som får en att tänka mycket! Jag ger den 5 stjärnor av 5. Jag är väldigt sugen på att läsa fler av Karin Alvtegens böcker nu.


Kolla gärna in mina övriga bokrecensioner.

Av bambi - 9 juli 2007 12:45

Igår så läste jag ut Bret Easton Ellis bok American Psycho. Jag hade ganska höga förväntningar då många har sagt att den är väldigt bra och jag gillar filmen.


Boken påminner en del om filmen, men i boken så får man lära känna huvudkaraktären Patrick Bateman bättre och detta gör att man känner lite mer för honom. Han lever i överklassvärlden som är väldigt ytlig och många som känner honom blandar ihop honom med andra (och kallar honom därför ofta vid fel namn). Men Patrick är en kallblodig mördare och Bret Easton Ellis beskriver verkligen varje mord i detalj.


Denna bok kan vara lite magstark, även jag som inte brukar vara så känslig tyckte att det var ganska äckligt när Patrick äter upp sina offer, deras hjärnor och ögon (han gillar att förstöra deras ögon, och författaren beskriver ofta hur ögonen rinner ut över ansiktet på offret). Man blir lite rädd när man tänker på vilken fantasi författaren måste ha för att kommit på allt äckligt.


Vissa kapitel tillägnas bara åt vissa artister/grupper som Patrick gillar, och dessa är ganska tråkiga att läsa (bara en massa fakta).


Detta var kanske inte helt och hållet min sorts bok, men den var verkligen helt okej och om man gillar skräckfilm så ska man nog läsa den. Men jag ger den 3 stjärnor av 5.


Kolla gärna in mina övriga bokrecensioner.

Presentation

Omröstning

Vem är Zack mest lik?
 Mig
 Sin pappa
 Ingen av oss
 Båda
 Vet inte

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2009
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mot gummi, glas & metall betyder ett mirakel inget alls...  med Blogkeen
Följ Mot gummi, glas & metall betyder ett mirakel inget alls...  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se